gsomigentleman.blogg.se

Min dagliga jakt på gentlemannaidealet. Inlägg om stil, vett och etikett, filosofi - allt du behöver för att bli en gentleman (samt privatekonomi för hur man bekostar kalaset).

Varför det tar (och borde ta) tid att fixa den perfekta garderoben

Publicerad 2013-10-23 06:43:00 i Stil, kläder och skor

 
Ibland kan det vara frestande att lägga en stor summa pengar på att köpa den ”perfekta garderoben”, fylld med fantastiska kläder. Troligen uppstår denna tanke i början av strävandet mot att bli en gentleman, måhända har man lite pengar sparade, kanske har man precis fått skatteåterbäringen, eller så drar man helt enkelt in nog med pengar för att unna sig detta. Hurusom faller lusten att handla på med infernalisk styrka och man känner att ”nu jävlar ska här spenderas så att jag får den där klädmässiga bredden någon gång!”. Det är då du ska tänka efter och dra lite i handbromsen. Att köpa allt man vill ha på ett bräde är inte alltid det mest fördelaktiga och detta är varför:

1. Sprida kostnaderna över tid
Den första och kanske mest basala delen i varför det är nyttigt att sprida sina inköp är såklart att det finns en poäng i att sprida sina kostnader över tid. För varje krona du inte spenderar idag kan du få mervärde imorgon om du investerar den vettigt. Genom att sprida dina inköp över tid får du möjlighet till andra saker, till exempel resande (vad är mer utvecklande än att se världen?) eller att bygga buffert och spara. Dessutom kan du ju alltid köpa kläder för pengarna sen, det vill säga en skjorta idag eller fler i framtiden med lite ränta på pengarna?

2. Glädjen i att jaga, leta, hitta, fynda och köpa
Jämför dig själv med en jägare, hur kul är det egentligen att hoppa rakt in i ett rum fullt med vad du nu vill jaga och gå bananas med ditt automatvapen, alltså spray and pray? Är inte jakten en väldigt stor del av själva upplevelsen? Bättre då att i goda vänners lag göra det till ett intresse att leta efter det perfekta plagget och när du väl hittar något värt att köpa så hugg till.  

3. Risken för misslyckanden och felbedömningar
Denna punkt hänger lite ihop med punkten ovan där jag förklarade att själva jakten på kläder blir något av en njutningsfull process. Problemet med att köpa mycket kläder vid samma tillfälle är det klassiska problemet ”tänk om jag hittar något bättre”. Säg att du precis har köpt två dussin skjortor och känner dig ganska nöjd med dig själv för att sedan upptäcka att det fanns bättre alternativ… Plötsligt blir dina två dussin skjortor inte lika roliga längre och du kommer förmodligen att ha ångest över att du måste dras med dem. Risken för felbedömningar och misslyckanden är överhängande, särskilt i början innan man hinner ta till sig all den kunskap som krävs. Jag är själv mitt i lärandefasen, det är till exempel inte särskilt länge sedan jag fick lära mig vad randsydda skor var - Tänk om jag hade lagt alla mina pengar på skor med limmade sulor på grund av denna kunskapslucka? Genom att köpa över tid hinner kunskapen utvecklas och köpen anpassas därefter.

4. Att hitta sin stil
Denna punkt hänger något ihop med punkten ovan, precis som att kunskapen utvecklas utvecklas också stilen över tid. Hade jag köpt mig en hel kostymgarderob när jag var 15 och precis hade sett Reservoir dogs skulle den ha innehållit ett dussin svarta kostymer och lika många svarta slipsar. Stilmässiga preferenser förändras över tid! Genom att inte köpa hela garderoben vid samma tillfälle får man möjlighet att tänka över, inspireras och påverkas i sina val. Genom att inhandla plaggen över tid kan detta tänk få utvecklas, frodas och man slipper känna sig fastfrusen i exakt det sinnelag som rådde i den sekund man bestämde sig för att köpa allt man behövde.

5. Det finns oftast ett billigare tillfälle
Problemet med de flesta av oss är att vi är tämligen usla på att planera när det kommer till shopping. Varje vinter överraskas vi av att vi behöver vinterkängor och varje sommar inser vi plötsligt att det inte hänger ett enda par hela shorts i garderoben. Sagt och gjort, vi far ut i butiken och handlar till ordinarie priser. Har du tålamod och möjlighet att vänta är detta bra både för garderoben och för plånboken! Säsongsreor, högtider, mellandagsrea, specialerbjudanden, möjligheterna att fynda är många om man är lite kring sig. Detta är vad du riskerar att gå miste om ifall du införskaffar allt vid ett och samma tillfälle. (Att det ofta är förra årets kläder som reas ut är för dig inget problem eftersom du inte är någon modeslav utan tryggt satsar på klassisk och tidlös stil.)

6. Trender som kommer och går
Ponera följande: året är 1994 och du bestämmer dig för att köpa en helt ny garderob. Sagt och gjort, 20 skjortor inhandlas och alla är såklart i pastellfärger med tanke på att det är det som är inne just då… Några år går, året är 2000, hur heta känns de där skjortorna nu egentligen? Genom att handla över tid finns det möjlighet att låta utbudet förändras och på detta sätt ges utrymme för bättre produkter och andra stilmässiga lösningar att ersätta de gamla och högst modebetonade.

/G  

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

G

24 år - gentleman in the making.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela