gsomigentleman.blogg.se

Min dagliga jakt på gentlemannaidealet. Inlägg om stil, vett och etikett, filosofi - allt du behöver för att bli en gentleman (samt privatekonomi för hur man bekostar kalaset).

Kläders passform (och en guide till att handla rätt)

Publicerad 2013-10-06 13:32:00 i Stil, kläder och skor

Inget förstör effekten av ett vackert plagg som att det sitter illa på bäraren. Byxorna som är något för långa och korvar sig kring anklarna, tröjan som är något för kort och inte riktigt täcker magen på den smått överviktiga personen, kavajen som är för bred och får ägaren att se ut som ett barn som lånat pappas överrock: exemplen är många.

Jag vill påstå att genomsnittsmannen äger väldigt få plagg som faktiskt sitter som de ska, tyvärr är även min egen garderob en produkt av allt för många inköp utan riktig tanke bakom. Detta har såklart förändrats på sistone, men det tar sin tid att ändra riktning och höja nivån på sin klädstil.

Det är inte lätt att själv hålla koll på hur kläderna man provar sitter, särskilt inte i alla vinklar och vrår, och tyvärr är man oftast påhejad av antingen en säljare, som mer än gärna tummar på sanningen för att sälja, eller en kompis som är för försynt/okunnig för att tala upp. Sedan får icke förglömmas att många plagg, av outgrundliga modeskäl, skapas för att faktiskt ”sitta illa”.

Nedan ett skräckexempel ur Zaras kollektion bredvid ett annat exempel från samma butik som sitter klart bättre.

 
(jämför det första, hemska, exemplet med det mer klassiska andra)
 
Kläder överlag skapas, inte för att passa just dig, utan för att passa så många som möjligt. Det hela är en fråga om ekonomi, ju fler som potentiellt kan bära plagget, desto större intäkter kan det generera. Många konfektionsplagg är således skurna ganska brett för att kunna bäras av en så stor målgrupp som möjligt per storlek. I verkligheten yttrar sig detta till exempel genom att den tröja som satt kroppsnära på skyltdockan sitter som ett smärre cirkustält på dig. Du tänker: hur kan detta vara möjligt? Skillnaden mellan det plagg du provar och det som hänger på skyltdockan är att det sistnämnda plagget har blivit uppnålat i ryggen så att ca 10-15 cm tyg tagits in och en bättre passform uppnåtts.


Samma fenomen förekommer förmodligen även i internethandeln. Du ser allt som oftast bara modellen framifrån och då är det inte svårt att dölja lite extra tyg uppnålat på ryggen. Ett annat trick, särskilt när det kommer till kavajer, är att aldrig visa plagget knäppt, så att man inte ser hur fabrikatet egentligen faller.

En liten huvudregel man kan ha i tanken när man letar kläder är att plagget ska framhäva/förstärka kroppens naturliga linjer, ett bra grundtips är att titta på hur plagget sitter över axlarna. Sömmen som skiljer plaggets axelparti från plaggets ärm bör sitta över det lilla ben som finns på axelns överkant (och motsatsvis alltså inte halvvägs ner på armen). Av alla stilmässiga misstag är troligen detta det vanligaste bland Sveriges män, ta en titt omkring er när ni går på stan och se hur många män som har denna söm halvvägs ner på armen, vilket innebär att plagget kommer att vara på tok för stort och sitta illa i övrigt. Det fina med detta trick är att det gäller för alla typ av plagg, t-shirts, skjortor, tröjor, jackor, med mera.

Okey tänker ni, det här verkar ju inte som hjärnkirurgi direkt, är det något mer än passform jag borde tänka på när jag köper kläder? Nu ska jag introducera en liten teori som revolutionerade mitt sätt att köpa kläder: Stilpyramiden.

 Tanken med stilpyramiden är att den måste vara komplett för att ett plagg ska vara värt att köpa. Saknas en av bitarna, det vill säga inte uppfylld av plagget, är pyramiden inkomplett och plagget är inte värt dina pengar.


1. Fit – Hur plagget sitter, det som avhandlas till stor del ovan. Sitter inte plagget perfekt är det ingen idé att köpa det. När du fått upp ögonen för hur kläder ska sitta kommer du ändå inte att bära ett plagg som sitter illa, varför slösa pengar på något som ändå bara kommer att hänga i garderoben?

2. Fabric – Vilket material är plagget gjort av? Tygtyp och tygkvalitet! Här finns en uppsjö av saker att tänka på och att gå igenom dem alla skulle nog behöva ett eget inlägg. Grundtanken är i alla fall att plagget ska hänga med länge och således vara av material som håller sig helt och håller sig fint. Ett tips är också att ta reda på hur materialet bör skötas och hur man till exempel tvättar det, alla har vi nog gjort misstaget att komma hem med ett förvisso fint plagg, men som behöver kemtvättas i tid och otid.

3. Fashion – Borde väl egentligen heta ”stil”, eftersom jag hatar ordet ”mode”, men det vore synd att förstöra flödet med de tre F:en som bidrar till att göra pyramiden lätt att minnas. Fashion respresenterar plaggets snitt och stil, det vill säga är inte plagg vackert så spelar det ingen roll att det är av världens bästa material och sitter perfekt. Här kan det också vara viktigt att ha bra tålamod, ibland är fashionpunkten alltid det som brister, till exempel de år då alla skjortor har armbågslappar i kontrastfärger. Avvakta tills det du faktiskt vill ha finns och bidra inte till att förfula Sverige genom att dansa efter modebolagens pipa.

Genom att tänka igenom dessa tre steg när du står i provhytten med ett nytt plagg i handen minimeras risken för onödiga inköp som ändå kommer att hänga oanvända när du inser hur märkligt det ser ut med illa sittande kläder. What has been seen cannot be unseen och när insikten väl slagit dig kan du inte bli av med den. Med lite tålamod och god tillämpning av teorin fixar du gentlemannastilen på nolltid.

/G

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

G

24 år - gentleman in the making.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela