gsomigentleman.blogg.se

Min dagliga jakt på gentlemannaidealet. Inlägg om stil, vett och etikett, filosofi - allt du behöver för att bli en gentleman (samt privatekonomi för hur man bekostar kalaset).

Kostymvana

Publicerad 2013-11-08 14:46:41 i Fancy Friday

 
(Den välklädde mannens bästa vän, men hur vänskaplig är din relation till den?)

Fancy Friday idag, jag hoppas att du är vackert klädd! Själv bär jag dagen till ära vit skjorta med täta ljusblå ränder, röd slips och blå kavaj. Dagens inlägg ska faktiskt handla om just kavajer och kostymer.

I det casualklädda Sverige kan det ibland ta emot att kränga på sig kavajen, eller ännu värre kostymen, och kila iväg till jobbet/utekvällen/etc. Man står där framför spegeln, vänder och vrider på klädvalet och fegar sedan ur och tar ett par udda byxor istället för kostymbyxor, kofta istället för kavaj, eller hänger tillbaka slipsen man valt i garderoben. Jag vet, jag har också varit där, ibland orkar man helt enkelt inte sticka ut med sin stil genom att vara mer välklädd än alla andra närvarande.  

Jag vill dock påstå att det finns en väldigt stor nytta med att gå i dessa något uppklädda kläder även vid mindre formella tillfällen, allt för att bygga ”kostymvana”. Att göra något tillräckligt mycket gör att man undermedvetet vet hur det ska gå till och att man hanterar det med snarast slentrianmässig säkerhet även i ett skarpt läge. Nu tänker ni, ”vad yrar han om? Skarpt läge för kostym, när skulle det vara?”. Tänk er följande situation. Ni har letat efter ett passande jobb ett tag och plötsligt öppnar sig drömchansen, den där once in a lifetime-möjligheten som bara inte kommer att komma igen. Ert livs viktigaste arbetsintervju väntar, på ett företag där det gäller att göra ett korrekt intryck och ni vet att det förväntas av er att ni kommer dit välklädd.

Plötsligt står ni där på morgonen innan intervjun ska gå av stapeln, ni tömmer hela er garderob för att hitta den perfekta kombinationen och landar tillslut i en kostym som ni sällan, eller närapå aldrig, har använt tidigare. Du dyker upp till arbetsintervjun klädd i ett plagg som du inte riktigt har gjort till ditt eget, troligen har du bara använt det vid studenter, konfirmationer och begravningar. Hur ska du kunna imponera under arbetsintervjun och med självförtroende visa att du är rätt man för jobbet när allt du känner dig är utklädd?

Således finns det en poäng i att ta på sig kostymen, eller i alla fall kavajen, närapå dagligdags för att bygga den vana som ger den där självklarheten i att bära kostym som bara finns hos en försvinnande minoritet män i Sverige. För att låna några bevingade ord, ”A man should look as if he has bought his clothes with intelligence, put them on with care and then forgotten all about them.” Detta är omöjligt att uppnå så länge du inte når den nivå att du är helt bekväm med att bära plagget, så ut och öva med er!

/G

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

G

24 år - gentleman in the making.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela