gsomigentleman.blogg.se

Min dagliga jakt på gentlemannaidealet. Inlägg om stil, vett och etikett, filosofi - allt du behöver för att bli en gentleman (samt privatekonomi för hur man bekostar kalaset).

Inspiration

Publicerad 2013-11-12 13:48:00 i Stil, kläder och skor

(En av bilderna som för närvarande ligger och skräpar i min inspirationsmapp, observera hur slipsen som egentligen är ganska intetsägande lyfts av klockarmbandet i samma färg, samt det ytterligare armbandet som förhöjer klockan lite extra. Minuspoäng erhålles dock för hur slipsen är knuten och åtdragen)


Det här med stilmässig inspiration för oss män som försöker klä oss väl är inte alltid det lättaste. Det är lätt att man helt fastnar i mallen för urpuritansk stil och alltid bär samma uppsättning tämligen livlösa plagg. Visst, det är verkligen inget fel med att alltid ha en vit skjorta till den mörkblå kavajen och svarta oxfords därtill, men hur roligt är det egentligen? När man tagit steget in i stilens förlovade land vill man gärna uppnå något litet mer än de standardiserade utstyrslarna, till exempel genom begagnade av lager, färger och mönster, som kan kombineras på sätt som lyfter en outfit långt över det ordinära.  

Frågan är dock, hur ska man som en man som stilmässigt befinner sig i stadiet av trygga baskombinationer ta detta steg och våga sig ut på obeprövat vatten? Det enklaste sättet är självfallet att försöka få till nya och spännande kombinationer av de plagg man de facto redan har i sin ägo. Prova en slips till en skjorta du aldrig burit den till förut, prova färg-, material- och mönsterkombinationer som du tidigare inte testat. Oftast ser du direkt om resultat blir klädsamt, fruktansvärt, eller mittemellan.

Problemet med ovan nämnda metod är att den tar tid, kräver en viss mån av inspiration samt kreativitet i sig och dessutom inte alltid resulterar i så särdeles mycket nytt. En man med en garderob helt i blå färgskala kommer till exempel sällan lyckas få till någon rafflande och revolutionerande blandning, oavsett hur mycket han kastar om sina blå plagg. Så vad ska den rådville göra?

Stjäl andra personers blandningar! Det är mitt råd till er. Rör man sig i en någorlunda stimulerande miljö kommer man dagligen stöta på män som är bättre klädda än en själv (och i många fall betydligt mer utsvävande). Ibland ser de utklädda ut och ibland ser de uppklädda ut, det finns verkligen alla typer. Genom att se hur de kombinerar sina klädstilar kan man få fantastiska uppslag till saker man själv skulle kunna testa (och man kan också dra erfarenhet av vad som definitivt inte funkar). Ett litet tips är dock att ni är diskreta med ert spanande eftersom det har en tendens att bli något märklig stämning om en personer upptäcker att ni står och synar dem från topp till tå och dreglar över deras perfekt senapsgula chinos eller blåfärgade monkstraps i mocka.

Ett annat ställe, förutom ”stan”, som är fylld med stilmässigt material är självfallet internet. På internet finns också fördelen att man slipper den ovan nämnda pinsamma situationen och kan stirra bäst man vill. Ett problem är dock att många av de bilder som finns är professionella. Inte för att ett proffs inte kan få till en grym stil bättre än en amatör i många fall, men man får betänka att bilderna i grund och botten finns till för att sälja kläderna till en. Bilderna porträtterar alltså inte någon absolut sanning och många kombinationer är usla även om de framställs i vacker dager i dessa bilder.

Själv arbetar jag så att jag sparar ner de bilder som jag tycker bidrar med något nytt. Det finns såklart tusentals schyssta bilder därute, men vad bidrar ännu en svart kostym och vit skjorta med? Således samlar jag på lite udda färgkombinationer som funkar, mönster, användningsområden för plagg, kombinationer, etc.

Att leta inspirationsbilder innebär att gå igenom mycket skit för att hitta några få guldkorn, men det kan ändå vara värt det för att då det där nya uppslaget som gör att man tänker om lite och lyckas kombinera ihop en utstyrsel som är det där lilla extra.

/G 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

G

24 år - gentleman in the making.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela