Att shotta, eller I N T E shotta whisky

(ett glas som det borde se ut)
Jag var ute en sväng igår tillsammans med några vänner och under kvällen observerade jag återigen ett fenomen som jag tycker växer: att shotta whisky. Jag ser allt oftare yngre människor som behandlar whisky som att den var Jägermeister eller Mintuu, vilket gör mig ledsen. En nyhetsuppdatering för er som känner er träffade: whisky är en dryck för livsnjutare, att man råkar bli berusad på den är bara en sidoeffekt!
Vad jag rekommenderar för att maximera upplevelsen:
1. Skaffa fram ett trevligt glas, helst tulipanformat (nej, inget tumblerglas som är vidöppet och låter alla aromer försvinna iväg).
2. Se till att den som häller upp whiskyn inte förstör drycken med en massa is, som dels gör drycken kall så att den smakar mindre, dels såsmåningom späder ut den när isen börjar smälta.
3. Sätt dig ner och ta din tid, konversera med dina vänner, läs din bok, njut av en stunds kontemplation (eller vad du för tillfället sysslar med) och avnjut din whisky i små sippar istället för att kasta allt rakt ner i strupen endast i syfte att tillgodogöra dig alkoholen.
Är smaken för kraftig för dig? Andas in, drick, andas ut. På detta sätt blåser du ut en del av alkoholångorna, vilket är det som ofta känns övermäktigt.
/G